Zomerliefde van toen

Wie herinnert zich niet een verliefdheid hartje zomer, een vakantieliefde, voor sommige mensen zelfs met gevolgen, maar ook je allereerste zoen op de zonneweide van het zwembad. Ik heb op de vliering nog een oud sigarendoosje met vergeelde liefdesbrieven van een vakantievriendje. Een zomerliefde vergeet je nooit.

Ik leerde hem kennen op Ameland op camping Duinoord in Nes. Ik was daar met kennissen om mee op de kindjes te passen. Hij kampeerde in een klein tentje en was alleen. Het was 1969, ik was 17, hij 20. We gingen op één fiets samen naar het Oerd om flora en fauna te bekijken en te fotograferen (zijn hobby), bloot in de branding liggen op het eindeloze, totaal verlaten strand, lekker zonnen in een warme duinpan, onmiskenbare warme prikkels op je huid die je alleen maar van de zomerzon cadeau krijgt en natuurlijk komt er dan van alles van. Hoog zomer en ook je verliefdheid knalt eruit.

Hij had mijn boek, Kon Tiki van Thor Heyerdahl geleend. Op de ochtend van zijn geplande vertrek brandde zijn tentje helemaal af. Enigszins aangeslagen kwam hij het boek terugbrengen. Het staat nog in mijn boekenkast, compleet met blijvende brandsporen en roetvegen. Een tastbare herinnering aan een zomerliefde die vanzelf weer overging omdat we elkaar daarna snel uit het oog verloren. Het is nooit de ware liefde geworden. Maar oh wat hebben we het die week samen fijn gehad, een zorgeloze en onbaatzuchtige zomerliefde. Ik geloof dat hij Maarten heette en hij kwam uit Haarlem.

Het is nu 50 jaar geleden. Mijn blik valt weer op de rug van het boek en ik mijmer over lang vervlogen tijden en de mooiste en meest oprechte zomerliefde die ik me kan herinneren. Hoop dat dit van zijn kant ook zo was. Mocht je mijn blog toevallig lezen en zeg je verschrikt: “Oh, dat was ik”, dan wil ik je alsnog bedanken voor die fijne week.

Liefde en verliefdheid als het hoog zomer is, geeft een extra dimensie. Bij jou ook? En ben je nu nog steeds of alweer alleen? Dit is de beste tijd van het jaar om weer eens op pad te gaan. Ik hoop dat Stichting Date een stukje met je mee mag lopen en dat wij ervoor kunnen zorgen dat het veel langer duurt dan één warme zomer.