Bij ons relatiebemiddelingsbureau, waar persoonlijke bemiddeling wordt toegepast, lopen wij regelmatig tegen tenenkrommende zaken aan. Dingen waarvan wij ons afvragen waar het respect voor de ander gebleven is, waar wij ons over opwinden of boos over worden, dingen waarvan wij denken: hoe kan dat nou dat je zelf op deze manier je kansen om zeep helpt en telkens weer in je eigen voet schiet. Weg kans.

Hoe langer ik me er over verbaas en met collega’s hierover spreek, hoe meer het inzicht groeit dat een groot aantal mensen gewoon niet weet hoe om te gaan met kandidaten en kansen. Daten is een hele toer. Eigenlijk ook heel logisch, je bent het verleerd, je hebt geen idee wat je het beste kunt doen of zeggen, wat doe ik fout?

Nou een heleboel soms. Als je vroeger in je jeugd een afspraakje had stond je uren voor de spiegel: deze jurk? Nee toch maar die andere. Blinken mijn schoenen? Heb ik schone handen en nagels, zal ik mijn overhemd nog eens strijken, welk luchtje zal ik gebruiken, zit mijn haar wel goed? Kortom, je zie je er op je paasbest uit, natuurlijk omdat je je doel wilt bereiken maar ook uit respect voor de ander. En dat is best even wennen, want hoe moet dat ook al weer, zo is het toch ook wel goed? Een rimpeltje is niet erg en een paar pondjes meer ook niet, maar nee, zó gewoontjes is voor dit doel niet goed genoeg. Streef dus naar perfectie, zoals je vroeger ook deed.

En een afspraak maken? Die staat, maar je had nog een ander ijzer in het vuur, en alsof de duvel er mee speelt, er komt nóg iemand op je pad die op jouw oproep reageert. Het getuigt van een ernstig gebrek aan respect om nummer twee dan meteen op een zijspoor te dirigeren. Deze kandidaat komt niet meer terug, ook niet als nummer één na een kopje koffie toch echt niet de ware blijkt te zijn. Je hebt je kans verknald en de ander pijn gedaan, een blauwtje laten lopen, ontmoedigd en vernederd. Fout dus. Maak gewoon een paar dagen later een afspraak met nummer twee en ga hier respectvol mee om.

Ik hoef natuurlijk niet te zeggen dat je als man kansloos bent als je er alleen maar op uit bent om een vrouw tussen de lakens te trekken, zij heeft meestal wat meer tijd nodig en zal afhaken. En als jij heel de tijd aan het woord bent zodat hij er geen speld tussen kan krijgen, zijn verhaal niet kan vertellen, dan reken er maar niet op dat het nog tot een tweede ontmoeting zal komen. Respect voor de ander is dus de sleutel tot succes

Koffie Date